30 Ekim 2013 Çarşamba

SALÇALI MAKARNA 

Hem ucuz hem doyurucu hem de çabuk olmasıyla mutfaklarımızın vazgeçilmezidir makarna...
Makarna,gerek öğrenciler gerekse çalışan ve evli hanımları için baştacıdır; KURTARICIDIR.
Son yıllarda da bir " Soslu " makarna modası malum hepimiz biliyoruz ki herkesin dilinde...
Bugün de bu soslu makarnaların "ata"sını paylaşacağım.Herkesin bildiği ama herkesin lezzetlendiremediği salçalı makarnayı gelin beraber yapalım.

KİLERİMDE NE OLMALI ?
  • Bir paket burgu makarna 
  • Bir yemek kaşığı dolusu salça ( biber - domates damak tadınıza göre)
  • 1,5- 2 lt su , tuz , sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı dolusu kuru nane ( işin püfü :)  
NASIL PİŞİRSEK ?

           İlk önce suyu tencereye döküp ocağa koyun.Tencerenin ağzını kapatmadan - ki su taşar - kaynayana kadar bekleyin. Kaynayan suyun içine makarnanızı dökün ve bir yemek kaşığı kadar da içine yağ koyup - yapışmaması için -  karıştırın.2 çay kaşığı  kadar burada tuz ekleyebilirsiniz.10 dk. kadar makarnanızı kaynatın ; arzunuza göre daha yumuşak isterseniz -ki ben tercih etmiyorum - birkaç dakika daha pişirebilirsiniz.Ardından pişirdiğiniz makarnanızı bir süzgeç yardımıyla süzün.Boşalan tencerenizin içine 3-4 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ve arkasından da salçanızı ekleyin ve salçanızı yağda yedirecek şekilde karıştırın.Süzdüğünüz makarnanızı da tencereye döküp iyice harmanlayın.En son ve en lezzet veren nanenizi de üstüne serperek tekrar karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun ...

29 Ekim 2013 Salı

ETLİ NOHUT 

Not: Benim gibi düdüklü tencere kullanmaktan çekinenler için ideal bir tariftir.

MALZEMELER :
  1. 1 veya 2 adet orta boy soğan
  2. 2,5 - 3 su bardağı akşamdan ıslatılmış nohut
  3. Bir yemek kaşığı biber/domates salçası
  4. 100 gr kadar kuşbaşı kırmızı et
  5. Su , tuz, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

NASIL YAPARIZ ?

            Öncelikle akşamdan ıslattığınız nohutları süzüp derin bir tencerede sade olarak pişiriyoruz (nohutun daha çabuk pişmesi için). Ayrı bir tencereye sadece kuşbaşı etlerimizi koyuyoruz ve etin kendi yağı tencereye çıkacak şekilde karıştırarak hafif kavurun.Etlerin üstü kızarmaya başladığında üstüne sıcak su ekleyip (nohutlarının hacminin 2 katından biraz fazla olmak kaydıyla sıcak su) yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakın.
            Daha sonra pişen nohutlarımızın suyunu süzün ve aynı tencereyi tekrar ocağa koyup sıvı yağı ekleyin (yağı çok kızdırmayın).Küp küp doğradığınız soğanları tencereye katın ve pembeleşinceye kadar kavurun ve üstünede salçanızı ekleyip karıştırmaya devam edin.Karışımın üstüne de nohutlarınızı ve etlerinizi koyun ve iyice birbirine geçene kadar karıştırın.En son olarakta kaynattığınız et suyunuda tencereye ekleyerek kısık ateşte nohutlar iyice yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.


Afiyet olsun .

26 Ekim 2013 Cumartesi

Mutfağıma Hoşgeldiniz, Sefalar Getirdiniz

           Uzun zamandır aklımdayda bir türlü başalayamamıştım. “İnsanın zihninde biter herşey” diyen psikologlar varya !! Kulak verin onlara ; haklılar.

           Üniversiteye gidene kadar – ki yoksa aç kalacaktım - teoride çok şey bilen ama mutfağa adımını hiç atmamış birisiydim.

           Yemeği ve yedirmeyi seven birisi olarakta artık karşınızdayım.Mutfakları biraz dağıtma zamanı gelmedi mi acaba ? Hep oku hep gez hep uyu ... Bunları zaten herkes yapıyor öyle değil mi?

           Şuna inanın ki kendi ellerinizle yaptığınız nefis lezzetleri birde arkadaşlarınızla,eşinizle ve tüm sevdiklerinizle paylaşmak yok mu !!! İşte bu çok şeyden daha da zevkli ve heyecan dolu . Kadın olarak kendinizi keşfetmenizin , dinlemenizin en iyi yollarından mutfakta olmak.
   
            Bu arada amman diyeyim !!! Anneniz evdeyse mutfağın kapısını kapatın. Mutfağın hali malum ^^

           Hem “sen yeter ki oku kızım “ deyip çalışma masamızı yemek masası gibi donatıp hem de “kazık kadar oldun yumurta bile kırdığın yok” diye başımızın etini yiyen annelerimize inat gelin ! hepberaber mutfaklarımıza girip aslında istediğimiz zaman harikalar da yaratabileceğimizi ispat edelim.

           Ben yaptım oldu !!!

           Siz de yapın olsun !!!